Személyi edzés, életmódváltás, PCOS és IR tanácsadás

Test. Lélek. Szabadság.

Test. Lélek. Szabadság.

Pulzuskontroll: hallgass a szívedre!

(1. rész)

2015. január 22. - Gina

Ezerszer hallottad már: pulzuskontroll, zsírégető zóna, anaerob tartomány, pulzusmérő óra, de még mindig nem látod át, miért is fontos neked mindez? Segítek!

 

Személyi edzőként nap mint nap szembesülök azzal, mennyire elengedhetetlen az edzés alatti pulzusmérés. Hatékonyabbá teszi a tréningedet, felhívhatja a figyelmedet esetleges rejtett betegségekre, problémákra, figyelmeztet, hogy pihenned kell, és arra is, hogy nyugodtan odatehetnéd magad kicsit jobban.

 

Mindenekelőtt tisztázzuk: ha meg akarod őrizni az egészséged, ha tenni akarsz az inzulinrezisztencia tünetei ellen, akkor sportolnod kell. De ki akar bármit tenni „muszájból”? A sport csak akkor tud az életed megkerülhetetlen, szerves részévé válni, ha okosan csinálod, ha nem kizsigereled, hanem szereted a tested. Így lesz olyan örömforrás, amire életed bármilyen jó vagy rossz periódusában számíthatsz. Oké, de mit jelent ebben az esetben a saját testünk szeretete? Hát azt, hogy figyeled, és figyelembe is veszed a tested jelzéseit.

pcos_sportnap3.jpgLehet, hogy már évek óta sportolsz, ebben az esetben simán előfordulhat, hogy a sok-sok sportolással eltöltött óra után már képes vagy arra, hogy bonyolult műszerek nélkül is tudd, mi történik a testedben. De ha most megkérdeznélek, szerinted ebben a pillanatban mennyi a pulzusod, meg tudnád mondani? Tudod, hogy mi történik a Te testedben tíz perc intenzív stepaerobic, tíz perc gyaloglás, vagy épp egy perc sprint után? Én hiába futok évek óta pulzuskontrollal, ha jönne egy perc sprint a busz után, nem tudnám megmondani, pontosan mennyire ugrott meg a szívverésem.

 

Mondhatjuk úgy is, hogy pulzuskontroll nélkül edzeni olyan, mintha az autópályán száguldás közben letakarnánk a műszerfalat. Ha már úgy ismered az autód minden rezdülését, mint a tenyeredet, akkor valószínűleg nagyjából tudod a sebességed és a fordulatszámod, de most őszintén: ha tudnád, hogy trafiznak, nem kukkantanál be mégis a takarás mögé a biztonság kedvéért?

 

A velem edzők, akár egyénileg, akár kiscsoportban dolgozunk együtt, minden alkalommal szigorúan a saját, személyes pulzuszónájukban edzenek. Mielőtt valakivel elkezdenénk együtt edzeni, állapotfelmérésen kell részt vennie, amelynek eredményei alapján meghatározzuk az edzéscélt, és az annak alárendelt edzésmunkát. Az edzéscél eléréséhez, a tudatos edzésekhez a legnagyobb segítségünkre a pulzusmérő van, de egyáltalán nem mindegy, milyen órát választasz. Hogy miért?ft60.jpg

A szív testünk legfontosabb izma. Minden inger hatással van rá, és azonnal reagál is a környezetünkből származó ingerekre, változásokra, aktuális testi, lelki, szellemi állapotunkra. Egy jó pulzusmérő óra pedig olyan kézzelfogható, egyszerűen értelmezhető visszajelzést ad a szervezetünkre ható terhelés mértékéről és testünk arra adott reakciójáról, mint az autódéról a műszerfal mutatói. Ezért olyan órát érdemes választanod, amely nem pusztán a pulzusodat mutatja, és ökölszabály szerinti azonos zónákat határoz meg, függetlenül attól, hogy kinek a csuklójára van felcsatolva, hanem olyat, amelyik a környezeti változásokra adott válaszokat, az aktuális edzettségedet, állapotodat is figyelembe tudja venni, vagyis képes érzékelni, ha fáradtabb, kimerültebb vagy épp sokkal terhelhetőbb vagy a megszokottnál. A Polar márka óráinak jó része ilyen, a Libertad stúdióban mi FT60-as modelleket használunk.

Mit üzen a szíved?

A sporttal mindig vannak céljaink. Lehet lelki, szellemi, vagy testi célod vele. Erősíteni szeretnéd a kitartásod, ki akarod kapcsolni az agyadat, fogyni szeretnél, vagy izomtömeget növelni. A pulzusod nyomon követésével tudatossá teheted a sporttevékenységedet, és a célod szolgálatába tudod állítani a testedet. Mielőtt eldöntöd, hogy mit sportolj, mindig kérdezd meg magadtól, hogy neked mi az elsődleges célod, és válassz olyat, ami ehhez segít hozzá.

Gyakori tévedés, hogy az izomtömeget növelni akaró emberek, és itt nemcsak a testépítőkre, hanem pl. vékony pcos-esekre is gondolok, azt gondolják, nekik tilos kardiózni, mert azzal izmot veszítenek. A túlsúlyosok pedig sokszor vagy az órákon át tartó ellipszistrénerezésben, vagy egy húszperces HIIT edzésben látják a megoldást. A következő cikkben arról beszélek majd, milyen sportot válassz, milyen jellegű edzésforma segít a legjobban céljaid elérésében, és hogyan tud ebben a pulzuskontroll támogatni. Várlak szeretettel :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://libertad.blog.hu/api/trackback/id/tr587096741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása