Személyi edzés, életmódváltás, PCOS és IR tanácsadás

Test. Lélek. Szabadság.

Test. Lélek. Szabadság.

Zafra: minden egyben

2013. május 24. - Gina

Sevilla után a Via de la Plata első nagyobb városa Zafra, 16 ezer lakójával Extremadura egyik legfontosabb települése. Minden megvan benne, amit elvárunk egy dél-spanyol ősi várostól: a római, a mór és középkori keresztény kultúra legjava keveredik itt. Vagyis érdemes eltölteni egy kis időt, és nemcsak azért, hogy a Via de la Platán legyalogolt 155 km után (már aki a szokványos helyről, Sevillából kezdi:) kedvezzünk egy kicsit kipurcant izmainknak. A római idők óta jelentős kereskedelmi központnak számító Zafrában gyönyörű középkori épületeket és tereket találtam, de a népszerű, kötelező látnivalókon túl is tartogat meglepetéseket bőven.
 
Amit nem szabad kihagyni: ma a Parador lánc részeként luxusszállóként üzemel Feria hercegeinek palotája, be lehetett menni szétnézni, de kívülről még látványosabb az impozáns erődszerű építmény.
vdlp 002.JPG
A La Candelaria hatalmas későgótikus templom, a képen a tornya látható a Plaza Grande jellegzetes árkádjai alól fotózva, jobboldali mellékoltárának minden festményét Francisco de Zubrarán alkotta a XVII. században: ezt azonban csak akkor nézhetjük meg rendesen, ha előbb bedobunk egy eurót a világítást felkapcsoló automatába... szerencsére volt más érdeklődő is...
 
Ami viszont valóban lenyűgöző, az a klarisszák ma is működő kolostora, amelynek egy szárnya múzeumként funkcionál. Megnézhetjük a rend egykori főnökének, az 1994-ben elhunyt Celia nővérnek két négyzetméteres szobáját, és rengeteg festményt és kegytárgyat is kiállítanak, jellemzően a XVII. századból. Nagyon figyeltem, de egyetlen nővért sem láttam, ami nem mondható el életem korábbi szakaszairól, mégis meglepett, és feldobott az az információ, hogy egy működő kolostorban csak úgy ki-bejárhatnak a turisták. A tegnapi szállásom szintén egy középkori ferences kolostor volt egykoron, a mai pedig mint albergue egészen új, most nyitott meg, viszont az épület nagyon régi, és bizony lesz benne még munkája bőven Antoniónak, az épület tulajdonosának. Azt gondoltam, hogy ide például visszajöhetnék önkénteskedni, de aztán később rájöttem, hogy júliusban, amikor végzek, itt már nem fog járni senki a hőség miatt. Marad a "hűs" Galícia.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://libertad.blog.hu/api/trackback/id/tr355312699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása